Search

Poll

Cat timp petreceti la sala?
 

Contractie musculara vs. greutati mari

Contractie musculara vs. greutati mari

Intr-un interviu, aparut recent, in Muscular Development, un tip cu brate impresionante, de 58 cm., marturisea ca face flexii cu bara pentru bicepsi cu “doar” 65 kg. Intr-un alt interviu, aparut acum mai multi ani in

Flex-ul american, Paul Dillet, uriasul canadian, aflat la apogeul gloriei sale, il provoca pe reporter: ”Daca gasesti un tip care poate face ridicarile frontale cu gantere cu mai mult de 15 kg, corect, adu-l la mine, sa-i fac cinste cu o friptura”!

Or, eu am vazut multi baieti, pe la noi, prin Sali, care fac biceps cu haltera de 80 sau chiar 100 kg si care, la ridicarile frontale, folosesc gantere de 20-25 kg. Forma de executie lasa, insa, mult de dorit. Tipii in cauza isi balanseaza atat de puternic trunchiul, incat aproape fac podul; arunca greutatile catre punctul de sus al miscarii, lasandu-le, apoi sa cada, scapate de sub control.

Daca si voi ati “cazut in capcana greutatilor”, trebuie sa stiti ca va expuneti la grave accidentari ale articulatiilor si chiar ale coloanei vertebrale si, pe deasupra, nici nu va lucrati muschii eficient!

Muschii pot dezvolta trei tipuri de forta: cea concentrica sau pozitiva, atunci cand se contracta pentru a ridica o greutate, cea excentrica sau negativa, atunci cand, prin contractie, incetinesc coborarea unei greutati, si cea izometrica, atunci cand sustin o greutate, in pozitia lor de contractie maxima.

Ei bine, veti pierde o mare parte din contractia pozitiva, daca veti “arunca” incarcatura, cu ajutorul balansului trunchiului, inca de la prima repetare a fiecarui set. Puteti folosi principiul trisarii, dar numai dupa ce ati completat macar 6 repetari corecte si folosind doar intr-o masura redusa impulsul creat prin balans, pentru a mai completa 2-3 repetari.

Cat despre contractia negativa, aceasta genereaza o forta mai mare decat cea pozitiva. Puteti cobora, in mod controlat, o greutate mai mare decat puteti ridica, in forma stricta. Totodata, specialistii in fiziologia exercitiului fizic spun ca aparitia febrei musculare se datoreaza contractiilor negative, mai puternice, nu celor pozitive. Iar febra musculara este un semn ca ati lucrat eficient muschii.

Asadar, daca veti lasa greutatea sa “cada”, pentru ca nu o puteti controla, in timpul fazei de coborare, veti pierde toate beneficiile contractiei negative.

Daca contractia pozitiva este slab folosita, iar cea negativa, deloc, atunci rezultatele vor fi pe masura, adica slabe.

Va doriti masa musculara? Va doriti ca muschii vostri sa se vada? Concentrati-va pe contractia musculara, nu pe ridicarea greutatilor! Lucrati in forma stricta si castigurile in masa musculara si forta nu vor intarzia sa apara!

 

Sursa: Fitzone

 
joomla wellnessLorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s...